söndag 23 maj 2010

Oväntade underligheter...

Helgen har bjudit på minst sagt lite ovanliga saker. Efter labbandet i fredags mötte vi upp med Elin och gick till MoMA. Vi hade siktet inställt på en utställning av Marina Abramovic som är mycket omtalad och uppseendeväckande...men vi var helt klart inte förberedda på allt som vi såg!


39010.jpg


Inledningsvis sitter konstnären själv på en stor öppen yta på en stol med en stol som står mitt emot, på denna kan besökare sätta sig och stirra in i hennes ögon...så gör hon, 6 timmar om dagen, varje dag. Utan att röra vare sig en min eller kroppsdel! Totalt ska hon sitta ca 72 000 timmar...träsmak javisst!

Men detta var då bara början...följande timme bjöd på väääldigt mycket lidande, alltså riktigt fysiskt lidande. Hon har gjort flertalet installationer som filmats under åren, de flesta gick ut på att hon plågade sig själv tills hon tuppade av...En sak hon hade gjort var att hon hade lagt fram diverse redskap som hon själv använde eller lät besökarna använda sig av på henne. Det hela slutade med att hon blodig och med pisksnärtmärken överallt la sig på ett iskors innan besökarna avbröt det hela med rädsla för hennes liv...suck, tungt alltså! Och det här var en fredag!

Och sen var det allt det nakna också! Allt gjorde hon naken, och det fanns nakna människor live på utställningen. Två stod i en smal passage så man var tvungen att klämma sig emellan för att komma fram...mmmysigt. Och så satt en naken kvinna på en cykelsadel som var uppspikad högt på en upplyst vägg. Ja alltså, det här var konstigt, illa-till-mods-framkallande och direkt motbjudande stundtals. Men! Ändå sevärt och intresseväckande, jag menar vad driver denna kvinna?? Jaja, tur att vi köpte choklad på vägen hem annars hade vi nog dött inombords en aning där få fredagseftermiddagen...

På lördagen bar det av mot en ny happening i stan. Ett shoppingmecka i en kyrka. Jomen visst, det ser ut som en kyrka från utsidan, och även stundtals på insidan men det är shopping som gäller där...snyggt, modernt, coolt och helt klart ett inneställe, men det är i en kyrka. Svårt att beskriva, låter bilderna tala för sig själv.







Och som om helgen inte behövde skruvas till ytterligare har vi idag varit på tjeckisk gymnastik. Jo Ling på labbet tränar med en grupp som skulle ha uppvisning idag och vi var ett helt gäng som skulle gå, mest bara för att vi gjort en grej av det. Men det var ngt slags tjeckoslovakiskt (uppdatera geografin kanske?) tema på hela tillställningen, tanter som dansade tjeckisk folkdans och så The Pilsner Band som underhöll. Men däremellan var det barngympa. Och så lite vuxengympa efter det.

Lite matt efter helgens event. Men underhållande var det! Ser nästan fram emot vanligheterna på labbet till veckan, som för övrigt är vår sista vecka! Som tiden flyger iväg! Det är väl så när man har roligt!

/Sara

1 kommentar:

  1. Men oj så lustig saker ni har haft för er i veckan! Otäck tant på utställningen.. Undrar verkligen var hon fick idén ifrån!
    Kram på dig Sara!
    //Alina

    SvaraRadera